Jadłospis 13.02. – 26.02.2019 r.          

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
Środa

13.03.2019

Chleb orkiszowy z masłem,
parówka wiedeńska z szynki,
ogórek świeży,
kawa
Zupa brokułowa z ryżem,
kopytka okraszone masłem,
kompot owocowy
Chleb złotnicki z masłem,
filet z makreli w pomidorach,
rukiew siewna,
kawa, 

mandarynka

II śniad. Marchew do chrupania
alergeny Gluten, mleko Gluten, seler,  jajko Gluten, ryba, mleko
Czwartek

14.03.2019

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
bułka wrocławska z masłem,
miód wielokwiatowy,
mleko
Nauka posługiwania się nożem:

Zupa jarzynowa z kaszą manną,
kotlet schabowy, talarki ziemniaczane
z pieca,
sałata zielona ze śmietaną,
kompot owocowy

Pudding ryżowy
z prażonymi jabłkami
i nutką cynamonu
II śniad ½ banan
alergeny Mleko, gluten Gluten, seler, jajko Mleko , gluten
Piątek

15.03.2019

Chleb bez drożdży z masłem,
kiełbasa krakowska drobiowa,
ogórek kiszony,
kawa
Zupa selerowa z ziemniakiem,
łazanki z kapustą kiszoną,
kompot owocowy
Sam komponuje:
Chleb złotnicki z masłem, rzodkiewka, roszponka, jajko, kiełbasa żywiecka, pomidor
kawa
II śniad. Surówka z marchwi i ananasa
alergeny gluten, mleko Seler, gluten, jajko Gluten, mleko, jajko
Poniedz.

18.03.2019

Chleb graham z masłem,
ser żółty, papryka czerwona,
kawa
Zupa krupnik,
rumsztyk z cebulką, ziemniaki,
surówka z czerwonej kapusty,
kompot owocowy
„Aksamitny puszek” z kawałkami
gorzkiej czekolady i rodzynkami,
krążki ryżowe
II śniad. Owoce suszone
alergeny Gluten, mleko Seler, gluten Gluten, mleko
Wtorek

19.03.2019

 

 

 

II śniad.

Chleb graham z masłem,
pasta kiełbasiana, szczypior,
herbata z cytryną
Barszcz z „Krainy Czerwonych Buraków”
z ziemniakami,
pierogi z kaszą gryczaną,
kompot owocowy
Chleb złotnicki z masłem,
pasztet pieczony,
pomidor, szczypior,
kawa
Marchewka mini
alergeny Gluten Seler, gluten, jajko Gluten, mleko
Środa

20.03.2019

Bułeczka maślana z kruszonką,
kakao
Zupa kalafiorowa z ziemniakiem,
spaghetti bolognese
z mięsem i bazylią,
kompot owocowy
Jajko na liściu sałaty
w sosie jogurtowo-czosnkowym,
chleb z masłem,
kawa
II śniad. Warzywa i owoce do chrupania
alergeny Gluten, mleko Seler, gluten ,jajko Gluten, mleko, jajko
Czwartek

21.03.2019

 

 

 

Chleb słonecznikowy z masłem,
wędzonka ustrzycka,
pomidorki koktajlowe,
kawa
Zupa ogórkowa z ryżem,
kluski śląskie
z sosem pieczarkowym,
kompot owocowy
Chleb orkiszowy z masłem,
schab pieczony,
sałata masłowa,
kawa
II śniad. Surówka z selera i moreli
alergeny Gluten, mleko, seler Gluten, jajko, seler Gluten, mleko
Piątek

22.03.2019

 

 

 

Chleb złotnicki z masłem,
twarożek z rzodkiewką
i szczypiorkiem,
kawa
Zupa pomidorowa z ryżem,
„Przysmak rybaka”, ziemniaki,
surówka wiosenna,
kompot owocowy
Koktajl jagodowy
(na bazie jogurtu naturalnego),
chrupki kukurydziane
II śniad. ½ pomarańcza
alergeny Mleko, gluten  Seler, gluten, ryba Mleko, gluten
Poniedz.

25.03.2019

 

 

 

Żurek w towarzystwie jajka
i kiełbasy,
chleb ziarnisty z masłem
Zupa szpinakowa z ziemniakiem,
makaron pełne ziarno
 z sosem beszamelowym,
kompot owocowy
Pizza a^la Ósemeczka
(własnego wyrobu),
kawa
II śniad. Warzywa do chrupania
alergeny Gluten, mleko Seler, mleko, jajko, gluten Gluten, mleko
Wtorek.

26.03.2019

 

 

 

„Zacierka Cioci Kloci”,
bułka grahamka z masłem,
konfitura truskawkowa,
kawa
Krem z dyni z grzankami,
klopsiki na parze w sosie koperkowym,
buraczki z chrzanem,
kompot owocowy
„Szaleństwo wielowarzywne”,
wek z masłem,
herbata owocowa
II śniad. gruszka
alergeny mleko, gluten Seler, gluten Mleko, gluten

Smacznego!!!   
Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej.
Intendent: P. Pomykała                             Szef kuchni: A. Bednarczyk             Dyrektor PM8: B. Smajdor